Пащърнакът (Pastinaca sativa L.) е кореноплоден зеленчук, сроден с моркова. Представлява двугодишно тревисто растение, което през първата година развива перести листа на дълги дръжки, а през втората — голо цветоносно стебло, до 1 метър височина. Произлиза от Евразия и се употребява за храна от древността. Пащърнакът може да се вари или пече или да се използва в яхнии, супи и гювечи.

пащърнак

Dlouhy Bily

Спецификации

Високодобивен сорт с дълги (25-30 см), бели, конични, островръхи кореноплоди и висока степен на устойчивост на болести. Растението има силен растеж, със мощни листа. Подходящ за прясна консумация, както и за преработка, особено за сушене. Има много добра възможност за съхранение. Вегетация около 200 дни след засаждането.

Gladiator F1

Спецификации

Високодобивен хибрид с дълги, бели, конични кореноплоди с висока степен на устойчивост на загниване. Вегитация около 210 дни от засяването.

Javelin F1

Спецификации

Хибрид с дълги, бели до светло кремави, клиновидни кореноплоди. Кожицата е гладка. Подходящ за пресния пазар. С висока степен на устойчивост на загниване.

Bielas

Спецификации

Високодобивен сорт с дълги (25-30 см), конични, островърхи кореноплоди и висока степен на устойчивост на болести. Растението има силен растеж. Подходящ за прясна консумация, както и за преработка. Много добра способност за съхранение. Вегитация около 180 дни от засяването (в условия на Централна Европа).